Je camper klaarmaken voor vakantie doe je zo

camper vakantieklaar maken

Ervaren camper-avonturiers weten dat je je camper op tijd vakantieklaar moet maken. Maar heb je net een nieuwe of tweedehands camper gekocht? Dan kan je wel een aantal nuttige tips gebruiken voordat je voor meerdere dagen de weg opgaat. Je camper klaarmaken voor vakantie doe je met deze tips.

Check de status van je matras

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je je camper klaarmaakt voor vakantie. Zeker als je net een tweedehands camper of caravan hebt gekocht, controleer je best de staat van de matrassen.

Biedt je matras de nodige ondersteuning?

Het is belangrijk dat je matras de natuurlijk kromming van je rug ondersteunt. Zo slaap je ontspannen en ergonomisch. Is een matras versleten? Dan verliest ie z’n ondersteuning en slaap je minder comfortabel. Als gevolg ben je overdag minder uitgerust en voelt je rug gespannen aan.

Hoe weet je nu of je matras nog genoeg ondersteuning biedt? Wel, dat check je door op je zij te liggen op de matras. Blijft je wervelkolom mooi recht en horizontaal? Dan is je matras nog goed. Zakt je bekken weg in de matras? Dan is het tijd om ‘m te vervangen.

Let op: bij contourvorming is het zichtbaar waar je hebt gelegen. Dit is heel normaal en wil niet zeggen dat je matras versleten is. Bij echte kuilvorming is het wél aangeraden je matras te vervangen.

Hoe is het met de hygiëne gesteld?

Een volwassen persoon transpireert tussen 300 en 600 ml vocht per nacht. Je matras neemt een deel van dit zweet op. Als de matras niet genoeg ventileert, of in een vochtige omgeving ligt, dan kan dit leiden tot schimmelvorming.

Let vooral op de hygiëne. Na jarenlang gebruik wordt een matras een speeltuin voor bacteriën. Vermijd dus sowieso een oude tweedehands matras.

Past je matras in je camper?

Belangrijk bij een camper of caravan is dat je matras perfect op de slaapplek past. Is hij te klein, dan kan ie onderweg wegschuiven en spullen beschadigen. Is de matras te groot, dan plooit hij op bepaalde plekken om. En dan boet je in aan slaapcomfort.

Heb je een nieuwe matras op maat voor je camper nodig? Zorg er dan voor dat je de slaapplek nauwkeurig opmeet. Hoe je dat doet ontdek je in deze instructievideo’s.

Maak je camper klaar voor de weg

Zorg ervoor dat je camper volledig klaar is om de lange trip op de weg te doorstaan. En dat hij voldoet aan de regels voor het land of landen waar je door rijdt. Waar moet je nu precies op letten?

Banden en keuring

Kijk op voorhand goed na wat het maximale gewicht is dat je camper aankan. Zijn je banden trouwens nog in goede staat? Controleer ook je bandenspanning en pomp indien nodig lucht bij.

Voordat je ermee op pad gaat moet je camper gekeurd zijn. Maak dus op tijd een afspraak voor een keuring.

Reisdocumenten

Zorg dat alle documenten van je camper aanwezig zijn wanneer je de baan op gaat. Denk aan het gelijkvormigheidsattest, verzekeringsdocumenten en inschrijvingsbewijs. Bestel indien nodig op tijd de milieuvignetten voor de streken waar je naartoe trekt of waar je door rijdt.

Veiligheidsuitrusting

In België en de meeste andere Europese landen is het verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser in je camper te hebben.

Check de vereisten van alle landen die je op je trip bezoekt

Zet alles goed vast

Maak alles in je camper heel goed vast. Je wilt niet dat er onderweg iets sneuvelt of dat je in een ongeluk terechtkomt.

Kampeergerief in orde?

Is al je kampeergerief in orde? Heb je alles ingeladen? Zowel je losse kampeerspullen als de camping-infrastructuur van je camper? Dan ben je klaar om te vertrekken!

Vertrek je binnenkort op vakantie met je camper? Neem er dan zeker bovenstaande checklist bij. Is je matras aan vervanging toe? Bij ons kun je terecht voor de perfecte matras op maat van je camper en slaapgewoonten. Want ook op vakantie verdien je een aangename nachtrust.

Blogoverzicht